Despre incaltaminte - scurt istoric

Pantofi

Un pantof este un element de incaltaminte destinat sa ofere confort si protectie piciorului in timpul diverselor activitati. Pantofii, sunt de asemenea, folositi si ca elemente de decor. In timp, designul pantofilor a variat foarte mult de la cultura la cultura. In plus, de multe ori moda a adus numeroase elemente de design, cum ar fi pantofii cu tocuri foarte inalte sau cei cu talpa plata. Incaltamintea contemporana, variaza foarte mult in stil, complexitate si costuri.

Sandalele de baza pot consta doar intr-o singura curea subtire. Pantofii la moda pot fi realizati din materiale foarte scumpe, cu un aspect complex iar o pereche poate ajunge sa fie vanduta cu mii de dolari. Alte modele de pantofi sunt specifice pentru diverse scopuri, cum ar fi cizmele concepute special pentru alpinism sau schi.

In mod traditional, pantofii au fost realizati din piele, lemn sau panza, insa sunt din ce in ce mai realizati din cauciuc, plastic si alte materiale derivate.

Piciorul are mai multe oase decat orice alta parte a corpului. Desi am evoluat cu sute de mii de ani in raport cu conditiile climatice si de teren, variate, piciorul este inca vulnerabil la riscurile de mediu, cum ar fi pietre ascutite si sol cald, fata de care pantofii pot oferi protectie.

 

Istorie

Cele mai vechi modele de pantofi cunoscute, sunt sandalele, acestea datand din aproximativ 7.000 sau 8.000 i.Hr., si au fost gasite in 1938 in Fort Rock Cave in Oregon un stat din SUA. Cea mai veche pereche de pantofi din piele din lume, a fost realizata dintr-o singura bucata de piele de vaca, erau cusuti in fata si in spate cu un cablu de piele, si a fost gasita intr-o pestera in Armenia in 2008 si se crede ca dateaza de la 3300 i.Hr. Cu toate acestea, se estimeaza ca este posibil ca pantofii sa fi fost folositi cu mai mult timp inainte, insa din cauza naturii foarte perisabile, este foarte dificil sa se gaseasca dovezi ca au existat si alte perechi inainte de acestia.

Prin studierea oaselor degetelor mici de la picioare (spre deosebire de degetul mare) s-a observat ca grosimea acestora scade in urma cu aproximativ 26.000 – 40.000 de ani. Acest lucru a condus arheologii la ideea ca purtarea pantofilor a dus mai putin la dezvoltarea oaselor, rezultand astfel degetele mai mici si mai subtiri de la picioare. Primele modele au fost foarte simple in ceea ce priveste designul, de multe ori simpli “saci pentru picioare”  din piele pentru a proteja picioarele de pietre, moloz si frig. Acestea au fost intalnite mai des in zonele cu clima rece.

Multi localnici timpurii din America de Nord au purtat un tip similar de incaltaminte cunoscut sub numele de mocasini. Multe modele erau decorate cu diverse margele si alte podoabe.

Pentru ca civilizatiile au inceput sa se dezvolte, erau purtate sandale cu curele. Aceasta practica dateaza din poze cu acestea, in picturi murale antice egiptene de la 4.000 i.Hr. O pereche a fost gasita in Europa si era facuta din frunze de papirus si data de aproximativ 1.500 de ani. Aceastea au fost, de asemenea purtate in Ierusalim, in timpul lui Iisus Hristos. Sandalele din curele au fost purtate de multe civilizatii si erau facute dintr-o varietate de materiale. Sandalele egiptene erau facute din frunze de papirus si palmier. In India au fost facute din lemn. In China si Japonia s-au folosit paie de orez. Frunzele plantelor de sistal au fost folosite pentru a face sfoara pentru sandale in America de Sud, in timp ce nativii din Mexic au folosit plante Yucca.

In timp ce sandalele din curele erau purtate, multi oameni din cele mai vechi timpuri, cum ar fi egiptenii, hindusii si grecii, nu simteau nevoia de incaltaminte si de cele mai multe ori preferau sa umble desculti. Egiptenii si hindusii au facut o utilizare a incaltamintei ornamentale, care nu a oferit nici o protectie piciorului. In mare masura grecii antici au privit incaltamintea ca fiind inestetica si inutila.

Pantofii au fost purtati in primul rand in teatru, ca un mijloc de crestere a staturii, insa multi au preferat sa mearga desculti. Sportivii participau la Jocurile Olimpice antice desculti si dezbracati. Chiar si zeiii si eroiii, prima data au fost descrisi desculti, iar Hoplite Warriors au dus lupte in picioarele goale, iar Alexandru Cel Mare a cucerit vast imperiul cu armatele desculte. Alergatorii din Grecia Antica, de asemenea, se crede ca alergau in picioarele goale. Pheidippides, primul maratonist, a fugit de la Atena la Sparta in mai putin de 36 de ore. Dupa Batalia de la Marathon, a fugit direct de pe campul de lupta la Atena pentru a informa atenienii cu cele mai noi stiri.

Romanii, care in cele din urma i-au cucerit pe greci, si au adoptat mai multe aspecte ale culturii lor , nu au adoptat si perceptia acestora in ceea ce priveste incaltamintea si imbracamintea. Imbracamintea romanilor a fost vazuta ca un semn de putere, iar incaltamintea a fost vazuta ca o necesitate pentru a trai intr-o lume civilizata, cu toate ca sclavii sau saracii , mergeau de obicei in picioarele goale. Exista mai multe referiri la faptul ca pantofii au fost purtati in timpurile biblice. In timpul nuntilor din aceasta perioada, un tata daruia ginerului sau o pereche de pantofi, pentru a simboliza transferul de autoritate. Sclavii erau in general desculti, iar pantofii erau considerati insigne de libertate in timpurile biblice.

 

In Pirinei, in timpul Evului Mediu, pantofi casual erau espadrilele. Acestea sunt sandale cu talpa de iuta si o portiune de tesatura, iar de multe ori includ tesaturi din dantela care se leaga in jurul gleznei. Termenul este francez si vine de la impletituri de iarba. Pantofii au originea in regiunea catalana a Spaniei inca din secolul al 13-lea, si au fost de obicei purtati de tarani in comunitatile agricole din zona.

Pana in secolul al 15-lea, incaltamintea a devenit populara atat in randul barbatilor cat si femeilor din Europa. Aceasta era vazuta ca predecesorul pantofilor moderni, in timp ce clasele sarace si mai mici din Europa, precum sclavii, continuau sa umble desculti.

In secolul al 15-lea, Crackow era la moda in Europa. Acest stil de pantof era astfel denumit, deoarece se crede ca are originea in Cracovia, capitala Poloniei. Stilul este caracterizat de punctul pantofului, cunoscut sub numele de „polaine”, care adesea era sprijinit de fanoane legate de genunchi, pentru a sustine piciorul in timpul mersului.

De asemenea in secolul al 15-lea, in Turcia au fost creati „chopines”, si aveau 7-8 inci inaltime. Acesti pantofi au devenit populari in Venetia si in intreaga Europa, ca un simbol al statutului unei persoane cu avere. In timpul secolului al 16-lea, regalitatea, cum ar fi Caterina de Medici sau Maria I a Angliei, a inceput sa poarte pantofi cu toc inalt pentru a parea mai inalti. Prin 1580, chiar si barbatii au adoptat acest stil.

Multi pantofi medievali erau realizati folosind metoda „pantofului intors” in care partea superioara a fost transformata in partea laterala iar marginile erau alaturate printr-o cusatura. Unele perechi de pantofi erau realizate cu sireturi sau snururi pentru o fixare mai buna. Metoda „pantofului intors” a fost inlocuita cu o alta metoda in jurul anului 1500.

In cele din urma au fost conceputi pantofi moderni cu o cusatura pe talpa. Inca din secolul al 17-lea, majoritatea perechilor de pantofi din piele erau cu o cusatura pe talpa, acestia ramanand un standard pentru pantofii de calitate de astazi. Pana in jurul anului 1800, pantofii au fost facuti fara diferentiere pentru piciorul stang si cel drept. Astfel de pantofi sunt in continuare denumiti ca „linii drepte”. Treptat, au fost realizati pantofi moderni specifici pentru fiecare picior, devenind un standard.

De la mijlocul secolului 20, materialele din cauciuc, plastic, panze sintetice si adezivi industriali au permis producatorilor sa creeze pantofi care se abat considerabil de la tehnicile traditionale de mestesugarit. Pielea, care a fost primul material in stilurile anterioare, a ramas standard pentru pantofii de petrecere, pe cand majoritatea modelelor de pantofi sport, de obicei au putina piele sau chiar deloc. Talpile, care odata, erau cusute laborios de mana, acum sunt folosite masini de cusut sau pur si simplu sunt lipite. Multe dintre aceste materiale noi, cum ar fi cauciucul sau plasticul, au facut pantofii mai putin biodegradabili. Se estimeaza ca cele mai multe perechi de pantofi produsi in masa, necesita 1000 de ani pentru a se degrada intr-un depozit de deseuri. Mai tarziu, in anii 2000, cativa producatori de pantofi, cum ar fi Nike, au luat in considerare aceasta problema si au inceput sa produca pantofi fabricati in totalitate din materiale biodegradabile.

 

 

Cultura si folclor

Ca o parte integranta a culturii si civilizatiei umane, pantofii au gasit calea lor in cultura noastra, folclor si arta. O expresie din secolul al 18-lea spune ca „a fost o batrana care a trait intr-un pantof”. In aceasta poveste este vorba despre o femeie in varsta care a trait intr-un pantof cu o multime de copii. In 1948, Mahlon Haines, un vanzator de pantofi din Hallam, Pennsylavania, a construit o casa in forma de cizma ca o forma de publicitate. Casa de pantofi a fost inchiriata tinerilor casatoriti si persoanelor in varsta, pana la moartea lui Haines, in 1962. De atunci, a fost folosita ca salon de gelaterie, mic dejun si muzeu. Insa, si astazi este o atractie populara pe marginea drumului.

Pantofii joaca, de asemenea, un rol important in basme ca „Cenusareasa” si „ The Red Shoes”. In cartea si filmul pentru copii „Minunatul Vrajitor din Oz”, o pereche de papuci joaca un rol important in complot. In 1985, comedia „The Man with One Red Shoe” caracteristicile unui barbat care purta un pantof normal de afaceri si un pantof rosu devine intriga principala.

 

Colectia de adidasi a existat, de asemenea, ca o parte din subcultura urbana in Statele Unite pentru multe decenii. Ultimele decenii au vazut raspandirea acestui trend in natiunile europene, cum ar fi Republica Ceha. Un „sneakerhead” este o persoana care detine multiple perechi de pantofi, ca o forma de colectare si moda. Un factor care contribuie la cresterea colectiei de adidasi este popularitatea continua la nivel mondial de Air Jordan, linie de pantofi sport realizati de Nike pentru starul Michael Jordan.

 

In Vechiul Testament, pantoful este folosit pentru a simboliza ceva care este lipsit sau este de mica valoare. In Noul Testament, actul de a scoate pantofii cuiva simbolizeaza servitute. Semitii considerau acest act ca un semn de respect atunci cand se apropiau de o persoana sacra sau de un loc sacru.

Scoaterea pantofilor simbolizeaza, de asemenea, actul de a da un drept legal. In obiceiurile evreiesti, o vaduva scoate pantoful cumnatului ei pentru a simboliza ca sotul ei si-a abandonat datoria. In obiceiurile arabesti, indepartarea pantofului cuiva, de asemenea, simbolizeaza, desfacerea casatoriei.

In cultura araba, daca arati talpa pantofului este considerata o insulta, iar aruncarea acestuia si lovirea cuiva cu el, este considerata o insulta si mai mare. Acest lucru se datoreaza faptului ca pantoful este considerat murdar, deoarece atinge solul si este asociat cu cea mai mica parte a corpului- piciorul. Ca atare, pantofii sunt interzisi in moschei, si de asemenea, este considerat nepoliticos sa arati talpa cuiva atunci cand porti o conversatie. Aceasta insulta a fost demonstrata in Irak, in primul rand atunci cand statuia lui Saddam Hussein a fost rasturnata in 2003, irakienii s-au adunat in jurul ei si au lovit statuia cu pantofii. In al doilea rand, in 2008, in Statele Unite cand un jurnalist a aruncat un pantof spre George W. Bush, ca o declaratie impotriva razboiului.

Pantofii pot simboliza, de asemenea, moartea. In cultura greaca, pantofii sunt echivalentul coroanelor funerale. De exemplu, pantofii asezati in afara unei case grecesti indica faptul ca fiul familiei a murit in lupta.

La comemorarea a 10 ani de la atacurile din 11 septembrie, 3000 de perechi de pantofi au fost folositi pentru recunoasterea celor ucisi.

 

Piese

Anatomia de baza a unui pantof este recunoscuta, indiferent de stilul specific al incaltamintei.

Toti pantofii au ceva in comun, si aceasta este partea de jos a unui pantof, care este in contact cu solul. Talpile pot fi realizate dintr-o varietate de materiale, desi pantofii mai moderni au talpa fabricata din cauciuc natural, poliuretan sau clorura de polivinil. Talpile pot fi simple- un singur material intr-un singur strat, sau pot fi complexe, cu mai multe structuri sau straturi de materiale. Atunci cand sunt utilizate diverse straturi, talpile pot consta intr-un brant, talpa intermediara si talpa exterioara.

 

Brantul este fundul interior al unui pantof, care se afla direct sub talpa piciorului. Acestea sunt de obicei realizate din carton celulozic sau sintetic, iar la unele perechi de pantofi sunt detasabile sau pot fi inlocuite. Branturile suplimentare sunt de obicei adaugate pentru confort (pentru a controla forma, umiditatea sau mirosul pantofului) sau din motive de sanatate (pentru a ajuta la pozitionarea piciorului in timpul mersului).

 

Talpa este stratul care se afla in contact direct cu solul. Pantofii de petrecere de multe ori au talpa exterioara din piele sau cauciuc, iar pantofii casual din cauciuc natural sau material sintetic ca poliuretan. Talpa poate cuprinde o singura piesa sau un ansamblu de piese separate, adesea din materiale diferite. La unele modele de pantofi, calcaiul are o placa de cauciuc, pentru durabilitate si tractiune, in timp ce partea din fata este din piele, pentru stil. Unele modele de pantofi, de multe ori au modificari ale designului: pantofii sport, cum ar fi cei de fotbal, rugby, baseball sau golf au piroane incorporate in talpa pentru a imbunatati tractiunea.

 

Lamela este stratul dintre talpa si brant, de obicei are rol in absortia socurilor. Unele tipuri de pantofi, cum ar fi cei sport, au material suplimentar pentru absortia socurilor, de obicei sub calcai, unde se pune cea mai mare presiune. Unele modele nu au deloc talpa intermediara.

 

Tocul este partea de jos din spate a unui pantof. Functia sa este de a sprijini calcaiul piciorului. De obicei este realizat din acelasi material ca si talpa pantofului. Aceasta portiune poate fi mai mare pentru a face o persoana mai inalta sau plata pentru o utilizare confortabila si practica.

 

Partea superioara ajuta la mentinerea pantofului pe picior. In cele mai simple cazuri, cum ar fi sandale sau papuci, acest lucru nu poate fi nimic mai mult decat cateva curele pentru asezarea piciorului. Incaltamintea inchisa, cum ar fi cizmele sau pantofii pentru antrenament, au o parte superioara mult mai complexa. Aceasta este deseori decorata sau este realizata intr-un anumit stil pentru a parea mai atractiva. Partea superioara este conectata la talpa printr-o fasie de piele , cauciuc sau material plastic.

Cele mai multe fete au un mecanism, cum ar fi sireturi, curele cu catarame, fermoare, elastice sau butoane pentru strangere superioara pe picior. Fetele cu sireturi, de obicei au o limba pentru a proteja piciorul de abraziunea sireturilor. De asemena, au capse sau carlige, pentru a face mai usoara strangerea si deschiderea sireturilor si pentru a preveni ruperea materialului.

 

Vampirul este partea din fata a pantofului, incepe din spatele degetelor, se extinde in jurul capselor si spre partea din spate a pantofului.

 

Mediala este cea mai apropiata parte a pantofului de centrul de simetrie, iar laterala este pe partea opusa centrului de simetrie. Aceasta poate fi in functie de talpa sau caputa. Cei mai multi pantofi au sireturile pe partea superioara, facand legatura intre partea superioara si partile laterale dupa ce au fost incaltati si ajuta la mentinerea acestora in picioare. In1968, Puma SE a introdus prima pereche de adidasi care in loc de sireturi avea curele Velcro, iar acestia au devenit populari prin anii 1980, in special in randul copiilor si persoanelor in varsta.

 

Caseta este partea care acopera si protejeaza degetele de la picioare. Persoanele cu deformari ale degetelor, sau cele care se confrunta cu umflarea degetelor de la picoare (alergatorii de distante lungi) necesita de obicei o caseta mai mare.

 

Tipuri

Exista o varietate de modele de pantofi. Cele mai multe fiind realizate pentru activitati specifice. De exemplu, cizmele sunt realizate pentru munca sau pentru conditii climatice grele. Pantofii sport sunt realizati pentru anumite sporturi, cum ar fi alergarea, mersul pe jos, sau alte sporturi. Unele modele sunt realizate pentru a fi purtate la diverse ocazii, iar altele sunt realizate pentru tinute casual. Exista de asemenea o mare varietate de pantofi realizati pentru diferite tipuri de dansuri. Pantofii cu talpa ortopedica sunt destinati persoanelor cu anumite probleme ale picioarelor sau cu nevoi speciale. Si unele animale, cum ar fi caini sau cai, pot purta de asemenea, incaltaminte speciala pentru protectia picioarelor.

In functie de activitatea pentru care sunt realizati, anumite tipuri de pantofi se pot potrivi in mai multe categorii. De exemplu, bocancii sunt considerati cizme, insa pot fi purtati, de asemenea, cu mai multe ocazii si pot fi folositi chiar si ca pantofi de petrecere. Bocancii incorporeaza multe din caracteristicile cizmelor, dar, de asemenea ofera flexibilitate si confort suplimentar decat multi alti pantofi sport.

 

Atletic

Pantofii sport sunt special realizati pentru a fi purtati pentru participarea la diferite sporturi. Deoarece alunecarea intre picior si sol este o forta importanta in cele mai multe sporturi, pantofii sport moderni sunt conceputi pentru a maximiza aceasta forta, si sunt folosite materiale cum ar fi cauciucul. Desi, pentru unele activitati, cum ar fi dans sau bowling, alunecarea este esentiala, pantofii realizati pentru astfel de activitati au adesea coeficienti mai mici de frecare. Cei mai vechi pantofi sport dateaza de la mijlocul sec. al 19-lea si erau pantofi din piele cu piroane si metale pe talpi pentru a oferi o alunecare mai mare in timpul mersului. Acestia au fost realizati de JW Foster&Sons, care a devenit mai tarziu cunoscut sub numele de Reebok. Pana la sfarsitul secolului al 19-lea, Spalding a fabricat la fel de bine acesti pantofi. Adidas a inceput vanzarea pantofilor cu piroane pentru alergare si fotbal in 1925. In cele din urma, in secolul 20 Spikes a adus pantofi pentru baseball si fotbal american. Jucatorii de golf, de asemenea, utilizau pantofi cu crampoane mici de metal pe talpi, pentru a preveni alunecarea in momentul balansului.

Cei mai vechi pantofi atletici cu talpa de cauciuc dateaza din 1876, in Marea Britanie, atunci cand noua companie Liverpool Rubber a realizat pantofi pentru crichet. Pantofi asemanatori cu talpa din cauciuc au fost facuti in 1892 in Statele Unite ale Americii de Humphrey O’Sullivan, care s-a bazat pe tehnologia lui Charles Goodyear. Compania Rubber SUA a fost fondata in acelasi an si a produs pantofi cu talpa din cauciuc si toc sub o varietate de nume de marca, care ulterior in 1916 au fost consolidate sub numele de Keds. Acesti pantofi au devenit cunoscuti sub numele de „adidasi” . In 1964, fondatorul Nike, Phil Knight si Bill Bowerman a Universitati din Oregon a introdus mai multe imbunatatiri pentru pantofii de alergare, cum ar fi talpa de cauciuc vafe, fete permeabile din nailon, si amortizare in talpa intermediara si calcai. In timpul anilor 1970, expertiza medicilor podiatrici, a devenit, de asemenea importanta in designul pantofilor atletici, pentru implementarea de caracteristici noi de design bazate pe modul piciorului de a reactiona la actiuni specifice, cum ar fi alergare, sarituri sau miscarea laterala. Modele de pantofi sport pentru femei au fost, de asemenea, realizate pentru diferentele fiziologice specifice. Pantofii specifici baschetului au fost elaborati de Chuck Taylor, si sunt cunoscuti sub numele de Chuck Taylor All-Stars. Acestia au fost vanduti prima data in 1917, au dublu strat de panza cu talpa de cauciuc si un toc mare de sprijin suplimentar. In 1969, Taylor a inaugurat Naismith Memorial Basketball Hall of Fame in semn de recunoastere a acestei evolutii, iar in anii 1970 alti producatori de pantofi cum ar fi, Nike, Adidas, Reebok si altii, au inceput sa imite acest stil de pantofi sport. In aprilie 1985, Nike a introdus propriul brand de pantofi de baschet, cunoscuti ca Air Jordan iar in primul an au fost vanduti in valoare de 100 milioane de dolari.

 

Alergarea in picioarele goale a devenit populara de la sfarsitul secolului 20 si inceputul secolului 21, iar multi producatori de pantofi moderni au realizat recent incaltminte care sa imite aceasta experienta, mentinand o flexibilitate optima si mersul natural, oferind in acelasi timp un anumit grad de protectie. Denumiti pantofi minimalisti, scopul lor este sa permita picioarelor sa simta mult mai subtil impactul si fortele implicate in timpul alergarii, permitand ajustari fine.

Pantofii mexicani „huarache” sunt de asemenea, pantofi de alergare foarte simpli , asemanatori cu pantofii purtati de Tarahumara, persoane din nordul Mexicului, care erau cunoscute pentru abilitatile lor de alergare. Pantofii de lupte, sunt de asemenea pantofi foarte usori si flexibili, care sunt conceputi pentru a imita picioarele goale oferind in acelasi timp tractiune suplimentara si protectie.

 

Multi pantofi sport sunt realizati cu caracteristici specifice pentru activitati specifice. Unul dintre aceste modele include patine cu rotile, care au roti din plastic pe partea de jos, specifica pentru sportul cu role din metal. De asemenea, patinele de gheata au o lama de metal atasata la partea de jos, pentru miscarea pe gheata. Pantofii de skate, de asemenea au fost realizati pentru a oferi confort, flexibilitate si durabilitate pentru sportul de skateboarding. Incaltamintea de alpinism are talpa din cauciuc, un montaj bine realizat pentru a se potrivi in mici fisuri si crapaturi de alpinism. Pantofii pentru ciclism sunt realizati similar cu talpa din cauciuc si montaj bine realizat, dar, de asemenea, sunt echipati cu placute din metal sau plastic pentru a maximiza transferul de putere si pentru a sprijini piciorul.

 

 

 

Cizme

Cizmele sunt un tip special de incaltaminte care acopera laba piciorului si gleznei si se extind in sus pe picior, uneori pana la genunchi sau chiar la sold. Cele mai multe cizme au toc, care se distinge clar de restul talpii, chiar daca cele doua sunt realizata dintr-o bucata. Acestea sunt de obicei realizate din piele sau cauciuc, desi pot fi realizate dintr-o varietate de materiale diferite. Cizmele sunt purtate atat pentru functionalitatea lor – protejarea piciorului de apa, zapada, noroi sau pericole, sau pentru a oferi sprijin gleznei pentru activitati fizice intense, - precum si din motive de stil si moda.

Cizmele de cowboy sunt un stil specific de cizme de echitatie, care combina functionalitatea cu moda. Ele au devenit populare in randul cowboy din vestul Statelor Unite in timpul secolului al 19-lea. Cizmele de cowboy traditionale au un toc cubanez, sunt rotunjite la degetele de la picior si nu au siret. In mod normal, acestea sunt fabricate din piele de vaca , insa pot fi facute si din piei mai exotice cum ar fi strut, anaconda sau elefant.

Bocancii sunt realizati pentru a oferi sprijin suplimentar gleznei, precum si confort in timpul drumetiilor. Acestia sunt realizati pentru a oferi confort pentru mile de mers pe jos pe terenuri dure, si pentru a proteja piciorele calatorului impotriva apei, noroiului, pietrelor si altor obstacole. Aceasta incaltaminte sprijina glezna pentru a evita rasucirea, dar nu restrictioneaza prea mult miscarea acesteia. Acestia sunt destul de rigizi pentru a sprijini piciorul. Un bocanc realizat corect, reduce frecarea plasturilor aplicati pe zonele problematice, asigura protectie impotriva blisterelor si alt disconfort asociat cu drumetii lungi pe teren accidentat.

In timpul vremii umede sau cu zapada, cizmele de zapada sunt purtate pentru a mentine piciorul cald si uscat. Acestea sunt de obicei realizate din cauciuc sau alte materiale impermeabile, au mai multe straturi de izolatie si un toc mare pentru a nu patrunde zapada. Ghetele mai pot fi atasate la pantofii de zapada pentru a creste distributia greutatii pe o suprafata mai mare pentru mersul in zapada.

Cizmele sunt realizate pentru a rezista in conditii grele si pentru a proteja utilizatorul si a oferi o tractiune buna. Acestea sunt in general realizate din piele si talpi exterioare non-piele. Pot fi folosite pentru uniforme de politie sau militare, precum si pentru protectie in medii industriale, cum ar fi miniera sau constructii. Caracteristicile de protectie pot include varful degetelor de la picioare si talpile din otel.

 

Pantofi de petrecere sau casual

Pantofii de ptrecere sunt caracterizati de fete netede si suple si talpi din piele, si un profil ingust elegant. Pantofii casual sunt caracterizati de fete solide din piele, talpi exterioare non-piele, si profil larg.

Unele modele de pantofi de petrecere pot fi purtate de ambele sexe. Majoritatea au acoperire superioara, de obicei realizata din piele, anexand cea mai mare parte inferioara a piciorului, insa nu acopera gleznele. Aceasta parte superioara a pantofului este adesea facuta fara orificii sau deschideri, dar poate fi, de asemenea, realizata cu deschideri ce constau intr-o serie de benzi, de exemplu, un deget de la picior descoperit, la modele de pantofi dama. Pantofi cu partea superioara inalta, pentru acoperirea gleznei, sunt de asemenea dispnibili; un pantof cu partea superioara in crestere deasupra gleznei este de obicei considerat botina, insa anumite stiluri pot fi mentionate ca pantofi inalti.

De obicei un pantof inalt este asigurat de sireturi sau fermoare, desi unele stiluri au insertii elastice pentru a usura alunecarea pantofului.

 

Pantofi barbatesti

Pantofii pentru barbati pot fi clasificati in functie de modul in care sunt inchisi:

Oxfords - (de asemenea mentionata ca „Balmorals”) caputa are o fanta in forma de V de care sunt atasate sireturi; de asemenea, cunoscut ca „siret inchis”. Cuvantul Oxford este uneori folosit de companii de imbracaminte americane pentru a vinde pantofi care nu sunt Balmorals, cum ar fi Bluchers.

Pantofi Derby - sireturile sunt legate la doua bucati de piele atasate independent pentru vampa; de asemenea este cunoscut si ca „siret deschis”. Daca sireturile nu sunt atasate independent pentru vampa, pantoful este cunoscut ca un pantof Blucher. Acest nume este, in engleza americana, adesea folosit la derby-uri.

Slip-ons - nu exista transfilaje sau legaturi. Cei mai populari mocasini fac parte din aceasta categie , precum si stiluri mai putin populare, cum ar fi, pantofi din elastic fata-verso.

Pantofii pentru barbati, pot fi de asemenea, decorati in diverse moduri:

Simplificarea degetelor - au un aspect elegant si nu prezinta decoratiuni pe vampa.

Capacul degetelor - are un strat suplimentar de piele care acopera degetele de la picior.

Pantofi de golf - degetele de la pantof sunt acoperite cu un panou perforat, care se intinde pe fiecare parte a pantofului. Pantofii de golf pot fi gasiti in ambele stiluri Balmoral si Blucher, dar sunt considerati mai putin formali.

 

Pantofii pentru barbati de inalta calitate sunt fabricati de mai multe companii din intreaga lume, in special in Anglia, Franta, Italia si America. Branduri britanice notabile includ: Church’s English Shoes (est. 1873), John Lobb Bootmaker (est.1849), Edward Green Shoes (est.1890), si Crockett&Jones (est.1879).Atat John Lobb cat si Edward Green ofera pantofi la comanda. Intre cele doua razboaie mondiale, incaltamintea pentru barbati a primit inovatie semnificativa si design, condus de cizmari in Vestul Londrei. Cel mai important produs francez este realizat de catre JM Weston. In Italia, Armani a avut o influenta importanta asupra designului pantofilor pentru barbati in 1960-1980, inainte de a se intoarce la proportiile mari ale stramosilor sai, realizarea pantofilor de petrecere creati initial in Edwardian Anglia. O alta companie italiana bine-cunoscuta este Salvatore Ferragamo Italia SPA.

 

Pantofi dama

Exista o varietate de pantofi dama, in plus fata de cele cele mai multe stiluri pentru barbati, care de multe ori sunt acceptate ca unisex. Unele categorii sunt:

Pantofi cu toc inalt – este incaltamintea care are tocuri, de obicei de 2 inci, sau mai mult, de obicei purtate de femei pentru ocazii speciale. Variantele includ tocuri pisicuta (de obicei de 1-2 cm inaltime), tocuri stilletto (cu un toc foarte ingust) si tocuri pana ( cu o talpa in forma de pana mai degraba, decat un toc).

Pantofi cu calcaiul decupat - sunt pantofi sau papuci care nu au nimic in jurul calcaiului.

Pantofi cu bareta – sunt pantofi care au o curea in spatele calcaiului, decat peste partea de sus a piciorului.

Balerini – cunoscuti in Marea Britanie ca pantofi de balet, sunt pantofi cu toc foarte mic si un vampir relatic scurt, ceea ce ofera o expunere mare a gleznei. Acestia sunt cautati in timpul vremii calde, si pot fi vazuti ca fiind mult mai confortabili decat pantofii cu toc inalt.

 

 

Unisex

Pantofi cu platforma - pantofi cu talpi foarte groase si tocuri.

Sandale - pantofi deschisi ce consta in benzi unice si diverse, lasand expusa o mare parte a piciorului. Acestea sunt populare datorita faptului ca pot fi purtate in perioadele calduroase, permitand piciorului sa fie mai rece decat cu un pantof inchis.

Pantofi de calarie - pantof din piele cu benzi contrastante in forma de sa peste glezna.

Mocasini - pantofi casual fara sireturi, de multe ori cu ciucuri sau catarame.

Papuci de casa - pentru utilizare in interior, de obicei purtati cu pijamale.

 

Pantofi de dans

O varietate de incaltaminte este utilizata de catre dansatori. Alegerea unui tip de pantofi de dans depinde de stilul de dans care urmeaza sa fie realizat, si in multe cazuri de caracteristicile suprafetei pe care se va dansa.

Pantofi poante- sunt realizati pentru balet. Acestia au o caseta in partea din fata a pantofului, care inveleste si sustine degetele, si un sistem de prindere, care este o bucata de material rigid.

Incaltaminte de balet – sunt pantofi moi, pliabili fabricati din panza sau piele, fie cu talpa continua sau din doua parti, utilizati pentru balet. Talpa este de obicei din piele, cu material mai gros sub calcaiul piciorului, si mai subtire si mai flexibil sub arc, astfel incat piciorul poate fi usor de miscat. Acest tip de incaltaminte este de obicei asigurata de elastic in partea de sus a piciorului.

Ghillies – sunt pantofi moi care sunt folositi in dans irlandez, dansuri din tari scotiene si muntoase.

Pantofi de jazz – de obicei au talpa de cauciuc, care ofera flexibilitate si tractiune, iar unele modele au tocuri mai groase pentru o mai buna absortie de soc. Acestia se fixeaza pe picior cu sireturi sau insertii elastice.

Pantofi pentru tango si flamenco – sunt folositi de dansatorii de tango si flamenco.

Pantofi pentru sala de dans – se impart in doua categorii: sala de dans si latino. Ambele sunt caracterizate de talpi din piele de caprioara. Pantofii pentru barbati sunt dantelati, cu tocuri de un inch si fete din piele. Pantofii de dama au de obicei tocuri de doi inch, si sunt din materiale care sa se asorteze cu rochia dansatoarei.

Adidasi de dans – sunt o categorie usoara de adidasi care permit dansatorilor sa stea pentru perioade scurte de timp, pe degetele de la picioare. Acestia sunt cunoscuti sub diverse nume patentate, cum ar fi adidasi de dans.

Curele pentru picior – acopera partial mingea piciorului dansatorului, pentru a reduce alunecarea in timpul executarii virajelor, facand astfel mult mai usoara efectuarea acestora, si de asemenea, protejeaza pielea piciorului de abraziuni. De la distanta, culoarea acestora da aspectul de a avea piciorele goale. Acestea sunt cunoscute sub diverse nume, in functie de producator, inclusiv labute de dans, lenjerie pentru picior si labe de picior.

Pantofi de step – au placi de metal montate la varful degetelor si calcai. Placile de metal, produc un sunet puternic atunci cand se lovesc de o suprafata. Pantofii de step pot fi realizati din orice stil de pantof la care se pot atasa placi de metal.

 

Pantofi cu talpa ortopedica

Pantofii ortopedici sunt special realizati pentru a calma disconfortul asociat cu multe tulburari ale picioarelor si gleznei, cum ar fi basici, bataturi, etc. De asemenea, pot fi purtati de persoanele cu diabet sau persoane care au picioare de lungimi inegale.

 

 

Intretinere

Lustruire – pentru protectie, rezistenta la apa si aspect, mai ales pentru pantofi de piele si cizme.

Inlocuire fleacuri – nu toate modelele de pantofi sunt realizate pentru a permite acest lucru.

Igienizare – interiorul pantofului poate fi igienizat apeland la diverse metode de curatare pentru apreveni dezvoltarea microorganismelor, cum ar fi bacterii care provoaca miros sau ciuperci.

Inlocuire talpa – de asemenea, talpile se pot uza. Nu toti pantofii pot avea talpi detasabile.

Inlocuire siret – sireturile pot fi uneori deteriorate, acesta fiind unul din motivele pentru care trebuie sa fie inlocuite.

 

 

Dimensiuni

Dimensiunea pantofului este o indicatie alfanumerica de montare a marimii unui pantof. Adesea aceasta consta doar intr-un numar ce indica lungimea, deoarece din motive economice multi cizmari furnizeaza doar o latime standard. Exista mai multe sisteme pentru dimensiuni pantofi, care sunt utilizate in intreaga lume. Aceste sisteme difera in functie de unitatea de masura folosita. Doar cateva sisteme au luat in considerare, latimea. Unele regiuni folosesc sisteme diferite pentru diferite tipuri de pantofi ( de exemplu: barbati, copii, femei, incaltaminte sport sau de protectie).

Unitatile de dimesini pantofi variaza foarte mult in intreaga lume.

 

Accesorii

Banda din spuma – un mic burete plasat sub mingea de la picior pentru a impinge piciorul in sus si in jos in cazul in care pantoful este prea slab.

Insertii ortopedice – se introduc diferite materiale de amortizare pentru potrivire si abraziune redusa. Insertiile pot fi de asemenea folosite pentru a corecta probleme ale piciorului.

Sosoni sau galosi - invelis de cauciuc plasat peste pantofi, pentru protectie la ploaie si zapada.

Punga incaltaminte – protejeaza pantofii impotriva daunelor atunci cand acestia nu sunt purtati.

Perie de pantofi si carpa de lustruit – sunt utilizate pentru aplicarea luciului pe pantofi.

Luciu pantofi – un material ceros extins pe pantofi pentru a imbunatati aspectul si pentru a oferi protectie si luciu.

Copac pantof – se plaseaza in interiorul pantofului atunci cand nu este incaltat, pentru a ajuta la mentinerea formei.

Incaltator – poate fi folosit pentru a introduce cu usurinta piciorul in pantof.

Sireturi – sistem folosit pentru a inchide pantofii.

Racheta de zapada - o bucata de lemn sau piele care mareste suprafata de teren, acoperita de pantof.